Kaleien, een oude verftechniek naar hedendaagse normen
Huizen opfrissen en verfraaien is iets van alle tijden. Ook onze voorouders waren hier al mee bezig. Alleen hadden ze toen nog geen moderne verven en producten. Daarom gebruikten ze wat ze hadden: een mengels van verf en water, soms aangevuld met andere bestanddelen zoals kwarts of zand.
Door de jaren heen werd deze verflaag steeds dikker en kreeg ze een kenmerkend effect. Dat effect vinden we tegenwoordig mooi en velen van ons hunkeren naar die authentiek en nostalgische uitstraling van toen, maar we willen wel de gevel- en muurbescherming van vandaag.
Zo ontstond het kaleien, geen product, maar een oude schildertechniek. Hierbij gaan we poreuze ondergronden door middel van een kwast of papborstel met hydraulische kalk dunpleisteren. Wij spreken hier over een cementvrije hydraulische kalkpleister. (Geen verf…)
Met een laag kaleipleister boots je zeer vlug het effect na van het historische wit kalken van de muren. Dit deed men vooral waar muren veel last hadden van zouten zoals op boerderijen en om hygiënische redenen. Doordat bij het historische kalken eerder luchtkalk werd gebruikt die niet gebonden werd, diende men deze ook regelmatig te vernieuwen. Daardoor verkreeg men in de loop der jaren laag boven laag een effect zoals we dat nu kennen onder het kalei-effect : genuanceerd in kleur en met een borstelveegstructuur.
Deze veelgebruikte techniek bij gevel renovatie is een perfecte manier om verouderde en beschadigde gevels te herstellen en weer mooi te maken. Typisch is dat de onderlaag zichtbaar blijft, maar verdoezeld wordt. Zo kun je bakstenen, voegen en andere elementen wel blijven zien, maar worden ze overdekt en verfraaid. De gekaleide gevels van vandaag zijn beschermd tegen alle weersomstandigheden.
Deze methode wordt gebruikt bij gevels, binnenmuren, renovatiewerken en nieuwbouwprojecten. bij renovaties worden soms andere bakstenen gebruikt, dankzij een kaleisysteem kun je uw gevel terug een uniforme look geven. Door te kaleien geef je de gevel van je woning een andere buitenschil en verberg je foutjes of oneffenheden, het geeft je gevel of binnenmuur een unieke en nieuwe uitstraling. De kalk zorgt voor een goede beschermingslaag tegen vocht en andere invloeden. De kalk is dampopen, dit is enorm belangrijk om vochtproblemen te vermijden. Daar bovenop is kaleien een milieuvriendelijke en duurzame methode.
De kalklaag buffert regeninslag en heeft de eigenschap heel snel actief weer uit te drogen. Dat verklaart het typische wolkerig effect op een pas beregende gekaleide muur.
Wit is zonder twijfel de meest gebruikte kleur. Toch zijn ze verkrijgbaar in andere kleuren, waaronder aardetinten zoals bruin en grijs. Door kleurpigment toe te voegen kan het kaleien in verschillende kleuren uitgevoerd worden. Hou bij het het kiezen van de kleur rekening met mogelijke kleurverschillen. Kalei is een natuurlijk product. Kleurverschillen kunnen optreden afhankelijk van de vochtigheid van de ondergrond.
Als je kiest voor een donkere kleur, hou er dan ook rekening mee dat witte uitslag zoals salpeter hier doorheen kan schijnen. Het uitzicht van het kaleisel zelf, kan je mee bepalen door te kiezen voor een bepaalde dikte van de aangebrachte laag en de hoeveelheid zandkorrels.
Na een langere periode is het mogelijk dat de gevel een beetje verkleurd, vooral door de verschillende invloeden van buiten. Dit wordt niet direct als een nadeel bekeken maar als een onderdeel van kaleien.
Het uiteindelijke uitzicht is niet alleen afhankelijk van de kleur maar ook van de gebruikte afwerkingstechniek. De typerende borstelstrepen geven karakter aan uw gevel.
Het is mogelijk om de kaleilaag te polieren met een droge borstel of een spons. Hierdoor kunnen verschillende effecten gecreëerd worden zoals een zanderig zicht, uitzicht met meer strepen of een andere speciale look. De kaleilaag kan ook beïnvloed worden door verschillende samenstellingen en laagdiktes te gebruiken.
De voorbereiding van de muur is van cruciaal belang. Alle loszittende delen moeten verwijderd worden. Oude verfdelen moeten ook eerst verwijderd worden. Let op bij het kaleien van oude boerderijen. De bakstenen bevatten vaak veel zouten, die witte kristallen kunnen veroorzaken en leiden tot een slechte hechting van de kalei.
Kaleien wordt vaak gebruikt om oude gevelstenen dampopen af te werken, maar kan net zo goed voor nieuw metselwerk of op beton worden aangewend. Ook een oud tuinmuurtje krijgt met kalei in no-time een hele nieuwe frisse look. Kaleien zorgt voor een natuurlijk, mineraal, mat effect dat het metselwerk heel mooi laat uitkomen.
Oude kaleilagen kunnen als ondergrond dienen voor een nieuwe laag als ze eerst afgestoken en geborsteld zijn. Vervolgens moet je ook mos en algen verwijderen en wij plaatsen ook een greenstop. Slechte voegen worden eerst heropgevoegd, beschadigde stenen worden verwijderd en vervangen.
Kaleien heeft weinig onderhoud nodig. De gevel afspuiten met een zachte waterstraal is bij een gekaleide buitenmuur al voldoende.
Voor wie de originele kaleistructuur wil samenvoegen met een egale kleur die geen verdonkeringen meer vertoont bij vochtig weer of regenval is bij Bomuur aan het goede adres. Na het kaleien gaan we altijd nog een silaan-hybrideverf aanbrengen. Deze is waterafstotend en zelfreinigend en zal het matte uitzicht van de kallei niet verstoren.
Stap 1 van het 10-stappenplan: Vraag een vrijblijvende offerte aan.
We contacteren u zo snel mogelijk en regelen de volgende 9 stappen.